Pelastusalalla on ollut vilkasta keskustelua kerrostalojen paarikuljetuksen tilantarpeista. Ensihoidon väki on ollut pulassa uusissa kerrostaloissa – porraskäytävät ovat liian ahtaita potilaiden kuljetukseen.
Keskustelun ytimessä on ollut Rakennustietosäätiön laatima ohjekortti (RT 103117), joka valottaa paarikuljetuksen todellista tilantarvetta (vähimmäismitat) porrashuoneissa, käytävissä ja asuntojen sisäänkäynneissä. Ympäristöministeriön asetuksessa rakennusten paloturvallisuudesta 848/2017 ei vähimmäismittoja ole mainittu. Ohjekortti siis täydentää ja selkeyttää edellä mainittua asetusta.
Ohjekortti on suunnattu erityisesti pääsuunnittelijoille, arkkitehdeille, rakennuttajille ja kiinteistön ylläpidosta vastaaville. Sen tarkoituksena on tarjota selkeä ohjeistus paarikuljetusten huomioimiseksi suunnitteluvaiheessa.
Paarikuljetuksessa käytetään monitoimipaareja, joita voidaan liikutella myös pyörillä. Hoitotiimin koko vaihtelee potilaan tilan mukaan. Pääsääntöisesti kaksi heistä kantavat paareja ja loput huolehtivat hoitotyöstä. Tilaa tarvitaan, kun potilasta joudutaan hoitamaan koko siirron ajan.
Erityisesti kiinnostavaa on ohjekortin maininta kierreportaista. Siinä korostetaan, että näissä portaikoissa kantaminen on erityisen hankalaa, mikä vaarantaa hoitajien työturvallisuuden ja lisää tapaturmariskiä.
Kun porrashuoneessa on paarikuljetukseen soveltuva hissi, mitoitusperusteena voidaan muilla reitin osilla käyttää 600 x 2400 mm suorakaidetta, koska paarit kulkevat koko matkan asunnosta ulos asti pyörillä. Paarikuljetukseen soveltuvan hissikorin sisämitat ovat 1100 x 2100 mm.
Jos portaan leveys jää hissin jälkiasennuksen tai tasonvaihtolaitteen asennuksen seurauksena alle 900 mm, suunnittelijan on laadittava kirjallinen selvitys makuupaarikuljetuksesta paikallisen rakennusvalvontaviranomaisen vaatimusten mukaisesti.
Kaiken kaikkiaan keskustelu paarikuljetuksen tilantarpeista antaa arvokasta tietoa suunnittelijoille ja päätöksentekijöille. Rakennustietosäätiön ohjekortin avulla voidaan parantaa ensihoidon ja pelastustoimen työskentelyolosuhteita ja varmistaa tehokkaampi toiminta hätätilanteissa. Samalla se muistuttaa meitä siitä, miten tärkeää on huomioida nämä seikat jo rakennusten suunnitteluvaiheessa, jotta turvallisuus on taattu kaikissa olosuhteissa.