Blogi

Rakennuksen korottaminen (osa 2)

Kirjoittanut Mikael Siitonen | Jan 25, 2024 12:17:47 PM

Tässä blogissa käsitellään olemassa olevan asuinrakennuksen korottamiseen liittyvät paloturvallisuusvaatimukset, kun rakennus on lisärakentamisen jälkeen enintään 28 metriä korkea. Paloturvallisuusvaatimukset lisärakentamiselle tulevat asetuksen (848/2017) rakennusten paloturvallisuudesta ja sen muutosasetuksen (927/2020) kautta. 

Vaatimukset tulevat asetuksen (848/2017) rakennusten paloturvallisuudesta ja sen muutosasetuksen (927/2020) kautta. Vaatimuksia määrittävät muun muassa rakennuksen korkeus ja ylimmän kerroksen lattian etäisyys sitä palvelevan porrashuoneen sisäänkäyntitasosta. Vaihtoehtoja ja lievennyksiä on mahdollista saada asentamalla rakennukseen soveltuva automaattinen sammutuslaitteisto.

Viisikerroksiseen asuinrakennukseen kaksi lisäkerrosta 

Seuraavassa kuvataan paloturvallisuusvaatimukset, kun rakennus on olemassa oleva P1-paloluokan asuinrakennus, jossa on viisi kerrosta ja siihen halutaan rakentaa kaksi lisäkerrosta asuntoja. Lisärakentamisen jälkeen rakennus on alle 28 metriä korkea ja porrashuoneen sisääntulotason ja ylimmän kerroksen etäisyys on alle 24 metriä.

Edellä mainittujen etäisyyksien ylittäminen tuo lisävaatimuksia paloturvallisuuden osalta.

Kantavat rakenteet ja uloskäytävät

Kaksi lisäkerrosta voidaan toteuttaa kantavien ja jäykistävien rakenteiden osalta puurakenteisina seuraavilla ehdoilla. Kantavien ja jäykistävien rakenteiden luokkavaatimus puurakenteisille lisäkerroksille on palovaatimuksen osalta R60-luokkaa (asetus 848/2017, taulukko 3).

Taulukon 3 ehdot * ja # tarkentavat, että kolme ylintä kerrosta tulee suojata uloskäytävää lukuunottamatta automaattisella sammutuslaitteistolla, eli myös olemassa oleva viides kerros. Uloskäytävän kantavat rakenteet ja lämmöneristeiden sekä muiden täytteiden tulee olla tarvikkeita, joiden osallistuminen paloon on erittäin rajoitettu, savuntuotto on erittäin vähäistä ja palavia pisaroita tai osia ei esiinny (A2-s1, d0 -luokka).

Porrashuoneiden porrassyöksyt ja -tasanteet sekä seinien ja kattojen pintamateriaalien osallistuminen paloon tulee olla erittäin rajoitettu (väh. A2-s1, d0 -luokkaa). Lisäkerroksiin ei voida sijoittaa irtaimistovarastoja korkeamman palokuormaryhmänsä takia tai vaihtoehtoisesti kantavien rakenteiden tulisi olla A2-luokkaa ja samalla automaattiselle sammutuslaitteistolle ei tulisi vaatimusta. 

Ulkoseinät 

Automaattinen sammutuslaitteisto mahdollistaa tehdä ulkoseinän ulkopinnan ja tuuletusvälin ulkopinnan ilman palosuojakäsittelyä. Ulkoseinän tuuletusvälin sisäpinnan tulee kuitenkin olla palosuojakäsitelty (B-s1, d0 -luokka).

Ulkoseinän osalta huomioidaan myös muutosasetuksen (927/2020) taulukko 8:n ehdot 1-5, jossa on esitetty lämmöneristeen vaatimus, ulkoseinällä palon leviämisen estäminen kerroksittain ja yläpohjaan sekä julkisivurakenteiden laajojen osien putoamisrajoitukset palossa. 

Varatiet ja paarikuljetus

Varatielle vaihtoehtoina ovat parvekeluukut, pelastuslaitoksen nostolava tai koko rakennuksen sprinklaus. Varatiekäyttöön tarkoitetut parvekkeet tulee olla sprinklattu tai katto- ja seinäpintojen tulee olla vähintään B-s2, d0 -luokkaa (pl. ulkoseinän ja sen tuuletusvälin ulkopinta). Jos rakennus on kokonaan sprinklattu ja siihen voidaan järjestää yksi palolta suojattu uloskäytävä, antaa se mahdollisuuden jättää varatie pois. Palolta suojatun uloskäytävän sulkutilana toimii kerrostaso, jonka savunhallinta tulee huomioida uloskäytävän savunpoiston lisäksi.

Paarikuljetus suunnitellaan RT-kortin (RT 103117) mukaisesti, jolloin tilantarpeen mitoituksessa käytetään 2600 x 600 mm:n suorakaidetta, jos paarien kuljettaminen hissillä ei ole mahdollista. Korjausrakentamisessa ja paarimitoitetulla hissillä voidaan käyttää mittaa 2400 x 600 mm. Hissikorin sisämitat paarikuljetuksessa tulee olla vähintään 2100 x 1100 mm.

Linkit

Rakennusmateriaalien paloluokitus

Rakennusmateriaalien paloluokitus riippuu siitä miten ne osallistuvat paloon tai käyttäytyvät palossa.

  • Rakennustarvikkeiden luokat (pl. lattiapäällysteet ja putkimaiset lämmöneristeet) kuvataan merkinnöillä: A1, A2, B, C, D, E, F.
  • Savun tuotto ja palava pisarointi ilmaistaan lisämääreillä s ja d.
  • Savuntuottoluokitus esitetään merkinnöillä s1, s2, s3 ja palava pisarointi merkinnöillä d0, d1, d2.
Tarvike, joka on esimerkiksi A2-s1, d0-luokkaa on materiaali, jonka osallistuminen paloon on "hyvin rajoitettu, savuntuotto on erittäin vähäistä ja siinä ei esiinny palavia pisaroita tai osia". Vastaavasti A1-luokan tarvike ei osallistu paloon, kuten betoni tai tiili ja D-luokan tarvikkeen osallistuminen paloon on hyväksyttävää, kuten esimerkiksi puulla.

  • A1 = Tarvikkeet, jotka eivät osallistu lainkaan paloon (palamaton).
  • A2 = Tarvikkeet, joiden osallistuminen paloon on erittäin rajoitettu.
  • B = Tarvikkeet, joiden osallistuminen paloon on hyvin rajoitettu.
  • C = Tarvikkeet, jotka osallistuvat paloon rajoitetusti.
  • D = Tarvikkeet, joiden osallistuminen paloon on hyväksyttävissä.
  • E = Tarvikkeet, joiden käyttäytyminen palossa on hyväksyttävissä.
  • F = Tarvikkeet, joiden käyttäytymistä ei ole määritetty.
  • s1 = Savuntuotto on erittäin vähäistä.
  • s2 = Savuntuotto on vähäistä.
  • s3 = Savuntuotto ei täytä s1 eikä s2 vaatimuksia.
  • d0 = Palavia pisaroita tai osia ei esiinny.
  • d1 = Palavat pisarat tai osat sammuvat nopeasti.
  • d2 = Palavien pisaroiden tai osien tuotto ei täytä d0 eikä d1 vaatimuksia.